Śledzenie przesyłki Wyszukiwarka

Twój koszyk jest pusty!

Byliny ogrodowe o właściwościach zdrowotnych

-- -- 0 komentarz/y



Należą do najstarszych uprawianych przez człowieka roślin wieloletnich zielnych. Mają one pierwotny i niepowtarzalny charakter. Nazywane są ziołami. Ich właściwości ziołolecznicze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie a w codziennej diecie także na nasze samopoczucie.

Rabata podwyższana z ziołami ogrodowymi

(Na zdjęciu widoczna jest rabata podwyższana. W jej skład wchodzą głównie byliny o właściwościach zdrowotnych: lebiodka pospolita czyli Oregano w odmianie 'Aureum', macierzanka, szałwia lekarska w odmianie o barwnych liściach, koper włoski, kocimiętka fassena, czosnek.)

 

Zdrowotne byliny częścią naszego ogrodu

W każdym ogrodzie powinny znaleźć się byliny o właściwościach zdrowotnych. Dzikie zioła są wszechobecne a byliny ozdobne o charakterze ziołoleczniczym często sadzone na rabatach nieświadomie. Rzadko zdarza się aby posiadacz ogrodu znał właściwości lecznicze wszystkich posiadanych ziół ogrodowych. A warto, biorąc pod uwagę bezcenną moc tych roślin.

 

Ogródek ziołowy łatwy w obsłudze

Mały ogródek ziołowy ma wiele zalet. Nie wymaga szczególnej pielęgnacji i jest mało wymagający. Zioła wieloletnie są silnymi bylinami i nie tworzą zbyt dużej bryły korzeniowej. Upodobały sobie miejsca słoneczne i ciepłe, dlatego do uprawy tych pożytecznych bylin szczególnie nadają się ogrody skalne lub specjalnie do tego przygotowane podwyższane rabaty lub kamienne ślimaki.

Rabata bylinowa w skład której wchodzą zioła wieloletnie.

(Na zdjęciu powyżej przedstawiam rabatę bylinową w skład której wchodzą krwawniki, lawenda ogrodowa, oregano, szałwia lekarska i czosnki ozdobne.)

 

Pozytywne zmiany i uzupełnienia bylinowych ziół na rabacie

W ogródkach przydomowych  z biegiem czasu przybywa nowych gatunków roślin. To okazja do powiększenia asortymentu ziół o dodatkowe gatunki. Byliny które się nie sprawdziły lub nie pasują do kompozycji rabaty, warto zastępować innymi uprawami. Okres sadzenia obejmuje cały sezon wegetacyjny oraz miesiące zimowe, pod warunkiem jeśli ziemia nie zamarzła i mamy odpowiednią pogodę. Zalecam sadzić więcej egzemplarzy tego samego gatunku w jednym miejscu. Powstają dzięki temu zwarte i silne skupiska bylin, które nie tylko ładnie wyglądają  ale dają obfite zbiory.

 

Pielęgnacja ziół ogrodowych

Zioła ogrodowe należące do bylin i krzewów bez problemu znoszą uszczykiwanie i obcinanie młodych przyrostów liści i pędów. Większy zbiór pobudza rośliny do wytwarzania świeżych pędów i przyśpiesza bujny rozrost całych kęp. Lepiej sadzić zioła tego samego gatunku po kilka egzemplarzy, ponieważ pojedyncze rośliny wymagają odpoczynku po uszczykiwaniu, w przeciwnym wypadku będą wyglądały nieatrakcyjnie. Zbyt bujnie rosnące zioła łatwo ograniczyć a ich nadmiar przeznaczyć na kompost.

Zioła to także przyprawy.

(Na zdjęciu czosnki ozdobne w kompozycji z krwawnikiem pospolitym w odmianie o jasnoróżowych kwiatach i sząłwią).

 

Zioło czy przyprawa kuchenna

Świeże  zioła są niezbędne w kuchni. Uszlachetniają smak potraw. Dzięki nim możemy nadać potrawom niepowtarzalne akcenty smakowe. Za to ich brak zepsuje smak nawet najprostszej potrawy. To tak jakby ugotować zupę bez soli.

Ciekawostką jest że zioła powszechnie występujących roślin np. mięta, w Polsce traktowana jest jak lekarstwo na problemy trawienne żołądka, a w Anglii jest przyprawą. Podobnie ma się sprawa z takimi ziołowymi bylinami jak: ruta, szałwia, cząber czy tymianek, które kupowane są w polskich aptekach jako lekarstwa na różne dolegliwości, zaś na południu Europy są to podstawowe przyprawy kuchenne. Rumianek, kwiat lipy czy melisa są ulubionymi herbatkami we Francji.

Nic więc dziwnego że w składzie mieszanek ziołowych spotykamy rośliny dobrze nam znane jako przyprawy.

 

Wpływ na zdrowie wybranych ziół ogrodowych

Szałwia lekarska drobno posiekana i dodana do potraw poprawia trawienie. Warto przyrządzać z niej herbatki które maja podobne działanie. Ma właściwości bakteriobójcze, jest ceniona jako środek leczniczy przy bólu gardła. 

Mięta pieprzowa ma podobne działanie do szałwii. Fantastycznie poprawia smak deserów i stanowi aromatyczny dodatek do napojów, zwłaszcza tych orzeźwiających. Wykazuje właściwości  bakteriobójcze i poprawia trawienie.

Lebiodka pospolita (Oregano) posiada intensywnie aromatyczne liście, które nadają dodatkowe walory smakowe potrawom z mięsem, pomidorami, pizzom. Ważny dodatek do włoskich sosów.  Ziele to ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: pobudzające, wzmacniające, regulujące, zwiększa apetyt. Może być stosowany w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym.

Melisa lekarska znana jest z właściwości uspokajających i przeciwwymiotnych. Picie herbatek z świeżych liści ma pobudzające działanie na układ trawienny. Poprawia smak słodkich potraw.

Bylica boże drzewko to mały krzew o delikatnych liściach. Napary mają silne działanie moczopędne i pobudzające na wydzielanie soku żołądkowego. Działa wzmacniająco na cały organizm. Napary z bylicy polecane są przy owrzodzeniach żołądka i jelit.

Ruta zwyczajna to ziele popularnie stosowane jako przyprawa w krajach południowej Europy. Dzięki zawartym alkaloidom można ją w niewielkich ilościach dodawać do potraw mięsnych, rybnych i sosów. Napar z ruty ma bardzo silne właściwości rozkurczowe.

 

Szczególnie latem kiedy przebywamy na świeżym powietrzu w ogrodzie unoszą się aromatyczne, korzenne zapachy ziół. Należy z nich korzystać tak często jak to tylko możliwe.

Więcej ziół zobaczysz na naszej stronie TUTAJ.