
Podstawowe informacje o bylinie |
|
Wysokość sprzedawanej byliny | 5-30 cm wysokości, w razie potrzeby rośliny przed wysyłką przycinamy. |
Kolor kwiatów | fioletowe |
Okres kwitnienia | lato |
Termin sadzenia | CAŁY SEZON! Od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nasze rośliny są produkowane w pojemnikach dzięki czemu przyjmują się w każdym okresie sezonu. |
Stanowisko | słoneczne - półcieniste |
Pojemnik | 0,5 litra |
Rodzaj gleby | przepuszczalna, żyzna, umiarkowanie wilgotna |
Waga rośliny w pojemniku (podlana) | 0,35 kg |
Wysokość docelowa | 60 cm |
Właściwości zdrowotne | Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, pektynę, związki żywicowe, sole mineralne. Działanie: znieczulające, uspokajające, kojące, dezynfekujące. Napar z liści mięty pobudza czynności trawienne żołądka i poprawia apetyt. Stosowany jest jako środek wiatropędny i żółciopędny. Mięta wspomaga leczenie bezsenności, migreny, nerwobóli, i drgawek nerwowych. Napar z mięty można zastosować do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej, aby odświeżyć oddech oraz podczas leczenia przeziębienia. |
Mięty o owocowym zapachu, mogą wydzielać aromat: cytryn, pomarańczy, banana, truskawki, jabłek a także innych ziół np. bazylia i lawenda ;-) Wszystko zależy od wchodzących w ich skład olejków eterycznych.
Oprócz olejków eterycznych, duże znaczeni ma stanowisko (stopnień nasłonecznienia), miejsce rozwoju rośliny oraz właściwości gleby.
Większość ziół najlepiej czuje się posadzone na stanowisku słonecznym i ciepłym. Ale wyrazisty smak i zapach ziół uzyskamy także dzięki zwykłej glebie, nawet jałowej, ale przepuszczalnej i dobrze zdrenowanej. Aby wzmocnić aromat młodych liści mięty oraz spowodować rozrost, należy przycinać łodygi rośliny około 10-15 cm, zabieg ten niedopuszcza do kwitnienia.
Liście można zbierać cały sezon ale najintensywniej pachną bezpośrednio przed kwitnieniem.
- suszymy mięte łodygami do góry, w miejscu cienistym i przewiewnym, rozcieramy suche liście ręcznie i przesypujemy do szczelnego pojemnika - aromat liści mięty, utrzymuje się do roku czasu;
- suszymy w specjalnej do tego celu suszarce lub kilka godzin w piekarniku przy temperaturze do 50 stopni z włączoną funkcją termoobiegu;
- zamrażamy świeże liście mięty zaraz po zerwaniu.
Liście szarozielone i błyszczące. Kwiaty lawendowe, występuja wpostaci nibykłosów. Miododajne.
Miętę tę sadzimy w glebie przepuszczalnej, umiarkowanie wilgotnej na stanowisku słonecznym lub półcienistym.