Kolcowój chiński zwany popularnie jagodą „Goji” pochodzi z obszarów Azji a dokładnie z Chin. Popularność zyskał dzięki słodkim, pomarańczowo-czerwonym owocom, bogatym wartości odżywcze, duże ilości witamin: C, B1, B2, B6 i E, minerały i beta-karoten.
Jagody tego wyjątkowego krzewu były stosowane w ludowej medycynie chińskiej i według legend krążących już wtedy, twierdzono, że może zapewnić długowieczność.
Kolcowój chiński to krzew odporny na mrozy, susze, zanieczyszczenie powietrza i nadmiar wilgoci w glebie. Pokrój luźny, osiąga 1-2,5m wysokości. Tolerancyjny względem gleb. Łatwy w uprawie. Pędu tego krzewu pokrywają kolce. Przy jego pielęgnacji obowiązkowe rękawice ogrodnicze. Liście ciemnozielone, lancetowate, sztywne. Kwitnie VI-IX. Posiada kwiaty fioletowe i niewielkie, miododajne. Owocuje IX/X w 2-3 roku po posadzeniu. Owoce kolcowoju o wspaniałych walorach estetycznych i smakowych, należą do najsilniej działających antyoksydantów na świecie. Badania potwierdzają znakomite efekty i lepsze samopoczucie przy spożywaniu 5-15g jagód Goji.
Podstawowe informacje o krzewie | |
Rodzaj gleby | sucha, umiarkowanie wilgotna, przeciętna, przepuszczalna, gliniasto - piaszczysta, piaszczysta |
Wysokość sprzedawanej sadzonki | 15-25 cm |
Stanowisko | słoneczne |
Kwitnienie | lato - jesień |
Kolor kwiatów | fioletowe |
Wysokość docelowa | 2.5 m |
Pojemnik | 0,5 litra / 1 litr |
Waga rośliny w pojemniku (podlana) | 0,5 kg |
Właściwości zdrowotne | Dzięki bogactwu wartości odżywczych jagody Goji opóźniają procesy starzenia, znacznie poprawiają wzrok i wygląd skóry, ponadto maja działanie regenerujące i wspomagające powstawanie nowych komórek – odmładzają całe ciało!!! Wzmacniają układ odpornościowy, stabilizują ciśnienie krwi, obniżają poziom cukru we krwi, regulują poziom tłuszczu, wzmacniają stawy i kości |