Bylina lecznicza wytwarzająca liczne łodygi. Liście jajowate, brzegiem piłkowane. Kwiaty drobne, różowe lub bladofioletowe, zebrane w gęste, walcowate nibykłosy. Kwitnie V-VIII. Rozprzestrzenia się w ogrodzie w szybkim tempie dzięki pędom korzeniowym. Należy ją ograniczać przez ścisłe wydzielenie miejsca na rabacie.
Bylina ta jest niezwykle popularna w krajach anglosaskich. Używana jest do sałatek, koktajlów, napojów chłodzących, past serowych, a nawet herbaty i kakao. Poncz i sos miętowy jest specjalnością kuchni angielskiej.
Ciekawostka:, gdy chce się dodać starym ziemniakom smaku świeżości wystarczy do ich gotowania wrzucić parę listków mięty. To samo można zrobić, aby się mleko zbyt szybko nie zwarzyło.
Podstawowe informacje o bylinie | |
Styl ogrodowy | dowolny, rustykalny (wiejski), angielski |
Wysokość sprzedawanej byliny | 10-25 cm, przed wysyłką rośliny przycinamy |
Kolor kwiatów | różowe |
Okres kwitnienia | wiosna - lato |
Stanowisko | słoneczne - półcieniste |
Pojemnik | P9 (0,25 litra) |
Rodzaj gleby | przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna |
Waga rośliny w pojemniku (podlana) | 0.5 kg |
Wysokość docelowa | 30 cm |
Walory zdrowotne | Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, pektynę, związki żywicowe, sole mineralne. Działanie: znieczulające, uspokajające, kojące. |