Nazwa ‘Bazylia’ z greckiego ‘basileus’ oznacza króla i niewątpliwie jest królem przypraw w niemalże każdej kuchni świata. Jest rośliną jednoroczną, którą bardzo łatwo można uzyskiwać z nasion. Dorasta do 50 cm wysokości. Długie łodygi pokryte są w całości okazałymi, jajowatymi liśćmi. Kwitnie latem do jesieni na biało lub różowo. Liście bardzo aromatyczne, a kwiaty miododajne. Liście bazylii są jadalne. Dodaje się je zwykle świeże do potraw tuż przed podaniem. W smaku są bardzo specyficzne – pikantne o lekko anyżowym i słodkawym posmaku. Bazylia suszona jest mniej pikantna.
Bazylia jest dosyć kapryśną rośliną. Preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe, ale z daleka od wiatrów. Należy zapewnić jej gleby jak najbardziej żyzne i dobrze próchniczne, ale nie nawożone bezpośrednio obornikiem. pH gleby powinno być jak najbliżej obojętnego.
Bazylia uprawiana była już ponad 5000 lat temu na terenach Azji i Afryki. Stosowano ją jako różne odstraszające zło talizmany. Silnego aromatu bazylii nie tolerują owady, warto więc ją mieć w swoim ogrodzie bądź na balkonie aby odpędzić np. komary.
Podstawowe informacje o bylinie | |
Wysokość sprzedawanej byliny | 5 - 20 cm, w razie potrzeby przed wysyłką rośliny przycinamy |
Kolor kwiatów | białe, różowe |
Okres kwitnienia | 2 miesiące (VII-VIII) |
Stanowisko | słoneczne |
Pojemnik | 1 litra |
Rodzaj gleby | żyzna, próchniczna, umiarkowanie wilgotna |
Sadzenie (kiedy można sadzić) | CAŁY SEZON! Od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nasze rośliny są produkowane w pojemnikach dzięki czemu przyjmują się w każdym okresie sezonu. |
Waga rośliny w pojemniku (podlana) | 1 kg |
Wysokość docelowa | 50 cm |
Właściwości zdrowotne | poprawia metabolizm, działa przeciwgorączkowo, korzystnie wpływa na poprawę nastroju, sok z liści koi ugryzienia po owadach |