Jeżyna bezkolcowa obficie rodzi smaczne i okazałe owoce. Z roku na rok jej popularność wzrasta. Jest to wartościowy krzew owocowy, którego pędy bogate w owoce wyrastają na długość nawet 5 metrów. Owoce jeżyny bezkolcowej smakują najlepiej świeże. Zachowują w pełni konsystencję i smak po zamrożeniu, a także są doskonałe na konfitury, soki i kompoty. Z krzewów dobrze rozrośniętych można uzyska 5-10 kg owoców. Owoce pojawiają się w sierpniu i owocują długo do końca września.
Jeżyna nie ma specjalnych wymagań glebowych i dobrze rośnie na każdej glebie. Lubi wodę, dlatego też niezbędne jest ściółkowanie gleby wokół roślin, co uchroni podłoże przed utratą wilgotności. Bardzo ważne jest dostarczenie wody w okresie dojrzewania owoców. Roślina wymaga podpór.
Uprawę jeżyny rozpoczęto późno - dopiero w XIX wieku. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych, jednak przez tysiąclecia pozyskiwana była jedynie ze stanowisk naturalnych.
Podstawowe informacje o krzewie | |
Rodzaj gleby | przeciętna, żyzna, umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna |
Wysokość sprzedawanej sadzonki | 0,5 m przed wysyłką sadzonki przycinamy |
Stanowisko | słoneczne |
Kwitnienie | lato |
Kolor kwiatów | różowe |
Wysokość docelowa | 2.5 m |
Pojemnik | C2 |
Waga rośliny w pojemniku (podlana) | 2 kg |